• BIST 4.943,18
  • Altın 1210.937
  • Dolar 19.134
  • Euro 20.7609
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 2 °C

Cumhur İttifakı eriyor, Erdoğan yetmedi

Cumhur İttifakı eriyor, Erdoğan yetmedi
Cumhur İttifakı dönüm noktası olarak niteledikleri 24 Haziran seçimlerinden 10 ay sonra yaklaşık 2-3 milyon seçmen vazgeçti...

Yarın 57 milyon seçmen sandık başına gidecek. Türkiye iki cephe arasında neredeyse ikiye bölünmüş durumda. Cumhur İttifakı en az hasarla yerel seçimlerden çıkmak istiyor. Kamuoyu araştırmalarına göre bu çok mümkün değil. Bazı illerde seçimi kazansa bile Türkiye ortalamasında 4 puanlık düşüş yaşıyor.

10 BÜYÜKŞEHİRDE İŞİ ZOR

Erdoğan, girdiği tüm seçimlerde referans olarak gördüğü kamuoyu yoklamalarına bu seçimlerde itibar etmiyor. Cumhur İttifakı’na, iktidarda olduğu Adana, Manisa, Balıkesir, Ankara, İzmir, Samsun, Bursa Kocaeli gibi şehirlerde itibar etmediği kamuoyu yoklamalarından iyi haberler gelmiyor.

Bu illerin en azından yarısında Cumhur İttifakı hâlâ birinci durumda. Buna rağmen tamamında oy kaybı yaşadığı gözüküyor. Örneğin MHP Milletvekili Erhan Usta’nın bağımsız aday olduğu Samsun’da ittifakın oy kaybı yüzde 15’lere yaklaştı. Bu rakam Bursa’da 8, Mersin’de 5 puan civarında. Hatta önde olduğu illerde puan kayıpları daha yüksek.

TÜRKİYE GENELİNDE GERİYE DÜŞTÜ

Kamuoyu yoklamaları Millet İttifakı’nın 16 Nisan Referandumu ve 24 Haziran seçimlerinden farklı olarak ilk kez Cumhur İttifakı’nın önüne geçme şansını yakaladığını gösteriyor. Böyle bir sonuç, illerde hangi ittifakının kazandığından bağımsız olarak özellikle sağ kanatta yeni tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. Cumhur İttifakı’nın en iyi ihtimalle bir Pirus Zaferi bekliyor.

Cumhur İttifakı içinde yaşanan gerilimin ve mutsuzluk halinin bir başka nedeni de bu manzaraya sadece 10 aylık bir süre içerisinde gelmeleri. Dönüm noktası olarak niteledikleri 24 Haziran seçimlerinden 10 ay sonra yaklaşık 2-3 milyon seçmen Cumhur İttifakı’nı destekten vazgeçmiş görünüyor. İttifak, tüm gayrete rağmen inişe geçti.

ERDOĞAN YETMEDİ

Yerel seçim olmasına rağmen Cumhur İttifakı için tüm şehirlerde Tayyip Erdoğan’ın tek aday olduğu bir süreç yaşandı. O konuştu, o anlattı, onun resmi ve görüntüsü dolaştı. Bu kuşkusuz bir tercih ve stratejiydi. Anlaşılan o ki seçimlerde “Erdoğan markasını” arkasına almaya dayalı bu strateji belli oranda hâlâ iş görüyor. Ama bu durum aynı zamanda Erdoğan için de bir zorunluluk.

Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir gibi büyükşehirlerin belediye başkanlarını görevden aldıktan sonra yerine onları aşabilecek isimler bulun(a)madı. En güçlü isim olarak gönülsüz olduğu çok belli olan Binali Yıldırım’ın olduğu bir seçim yarışında zorunlu olarak Erdoğan bir kez daha kendini oylatacaktı. Ama görünen o ki bu sefer yetmiyor.

Bu haber toplam 1314 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Halk Gündem | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim